donderdag 6 februari 2014

Dream Catchers

Een tijdje geleden plaatste ik na een creatieve bui  een foto op mijn Instagram van een dromenvanger. Ik heb er twee op mijn kamer hangen en ik ben er echt geobsedeerd door. Het zijn zulke mooie voorwerpen! Klinkt misschien een beetje overdreven maar ik kan er uren naar kijken.
Een dromenvanger is een traditioneel object, oorspronkelijk afkomstig van een indianenvolk uit Noord-Amerika. Vanwege de spiritueleassociaties is dit voorwerp eind 20e eeuw ook in gebruik geraakt onder aanhangers van New Age-gedachtegoed.

Een dromenvanger bestaat uit een ring (meestal van wilgenhout) met daarin een web. Vaak zitten er kraaltjes of steentjes in het web en hangen er veren onder de ring.
De Ojibweg geloven dat het zelf maken en ophangen van een dromenvanger boven het bed nare dromen weert. Eeuwenlang al maken ouders dromenvangers om boven het bedje of draagwieg van hun kinderen te hangen. Men gaat er vanuit dat de hemeldoorweekt is met dromen, goede dromen, maar ook slechte dromen. Tijdens de nacht worden de slechte dromen gevangen in het web en volgens de overlevering glijden ze er dan in de morgen af en drogen ze op in de ochtendzon. Goede dromen kunnen ongehinderd hun doorgang in het centrum van de dromenvanger vinden en treden daarmee het leven binnen van de dromer. De kleur van de dromenvanger vertegenwoordigt een van de 4 elementen:
ElementKleur
vuurrood, goudgeel
waterzeegroen, wit
aardezwart, bruin
luchtblauw
Bron bovenstaande tekst


Ik vind het altijd heel interessant om de achterliggende betekenis op te zoeken. Zo ook hierboven. Ik wist al een beetje dat de dream catcher  zorgt dat de goede dromen hun gang kunnen gaan maar de slechte dromen worden ''gevangen''. Ik moet eerlijk zeggen: of ik heb nooit last van nachtmerries of deze dromenvangers doen gewoon heel goed hun ding.

Wat denk jij? Geloof jij deze theorie?

Liefs,
Mariska

5 opmerkingen:

 1. Ik hou ook van dromenvangers, moet er weer is eentje aanschaffen!
  liefs, Brittany

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb je genomineerd voor de Liebster Award! Op mijn blog staat meer informatie!
  Liefs, Evelijn
  Liveandlovepeople.weebly.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk! Ik heb ooit een keer met vriendinnen een dromenvanger gemaakt. Leuk om te maken!
  Liefs,
  vanilles-x.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel erg tof! Ik heb zelf een dromenvanger maar die moet ik nog steeds ophangen boven mijn bed haha ...

  xx Saranda
  http:/www.sarandaadriana.com

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super leuk! Ik wil er ook een gaan maken
  xoxo
  juliavanloo.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen